Mi mindenre jó egy komplett motorvédelem?

 

Egyes típusok jól kombinálhatóak töltés, vagy ürítés funkcióval, ezáltal lehetőség van szondák, úszókapcsolók, vagy nyomáskapcsolók beépítésére. Szennyvíz szivattyúk esetén ikerszivattyús kialakításnál két szivattyús váltott vezérlés -re melynek köszönhetően a szivattyúk várható élettartama is meghosszabbodik.



230V-os szivattyú motorvédelem.

 

400V-os szivattyú motorvédelem  

 

Búvárszivattyú beépített áramláskapcsolóval, szárazonfutás elleni védelemmel



A megfelelő motorvédelem kiválasztásában kérje ügyfélszolgálatunk segítségét.

 

Búvárszivattyú


A búvárszivattyú egy igen elterjedt szivattyú. Abban az esetben ha a víz szint 8-9 méternél mélyebben lelhető fel ezeket alkalmazzuk. Öntözésre, házellátásra, automata öntözőrendszerek megtáplálására. Sok esetben kiegészítik hidrofortartály -al , hagyományos nyomáskapcsoló -val. A gondosabb vásárlók még szűrőház, szűrőbetét -ről is gondoskodnak. A motorvédelemről itt is hajlamosak megfeledkezni. Abban az esetben, ha egy kis vízhozamú kútról, vagy egy magas homoktartalmú kútról van szó ez igen nagy probléma lehet. A fellépő víz hiány a hidraulika egységet elkoptatja, ledarálja, és “összesül” ezt követően már a motor sem tudja meghajtani a hidraulikát, tehát csak “búgni” fog az örrökké valóságig, amig a motor le nem ég. A magas homoktartalom is igen nagy kockázati tényező. A hidraulika egységbe jutó magas homok szemcse mennyiség megakadályozza a lapátkerekek szabad futását a tengelyen. Ezáltal a motor erőlködni fog, megnövelve az áram felvételt. Ezek a hibák súlyos károsodást okoznak a búvárszivattyúba. A megfelelő motorvédelemmel ezek a hibák kiköszöbölhetőek és a drága szivattyú is megmenekül a borsos javítási költségektől.  

 

Szennyvíz szivattyú

 

Adott egy családi ház, melynek szennyvíz elvezetése gravitációs úton sajnos nem megoldható, mivel a csatorna szint magasabban van. Mit tehetünk? Természetesen egy komplett szennyvíz átemelő telepre van szükség, mely az adott terep viszonyoknak megfelelően eljuttatja a szennyvizet a csatornába. Mivel szivattyús rendszerrel rendelkezünk oda kell figyelni, hogy mit is húzunk le a WC-n. A szennyvíz szivattyúk többsége sajnos nem alkalmas arra, hogy egy  felmosó rongyot, esetenként gyerek játékokat ledaráljanak. ( Láttunk már erre példát!) Abban az esetben, ha ez mégis bekövetkezik nagy baj lehet. A nem kívánatos szennyeződés a szivattyú járatába ragadhat, ezáltal megakadályozva a lapátkerék szabad futását. Ekkor a szennyvízszivattyú áramfelvétele megnő! Abban az esetben ha a szivattyú egy 16A-es biztosítékra van rákötve nincs esélye! A lakossági szennyvíz szivattyúk általában 4-7 A közötti indítási áram felvétellel rendelkeznek. Mire a 16A-os biztosíték leold addigra sajnos a szivattyú álló része leég és súlyos tízezrekbe kerülhet a szivattyú javítása. A megfelelő motorvédelemmel rendelkező szivattyú azonban ezt az esetet túléli. A védelmi eszközön beállított amper felvétel gondoskodik arról, hogy ilyen esetben leoldjon a villamos hálózatról. Egy alapos tisztítást követően a szivattyú újból üzemel és nem kell nagy összeget fordítani szivattyú javításra, vagy új szivattyú vásárlására.

 

A búvárszivattyú -kat és a szennyvízszivattyú -kat bizony védeni kell!

 

A megfelelő motorvédelemről gondoskodni kell, mivel a legtöbb esetben a szivattyú meghibásodás abból adódik, hogy a védelmet lefelejtik, “megspórolják”. A védelem hiánya igen nagy kockázattal jár!



Milyen problémák merülhetnek fel amire megoldást és védelmet jelent egy megfelelő motorvédelem?

 

 

 

Váltott vezérlés két szivattyús rendszerhez, plusz városi víz pótlással:

 

 

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült